OpenSPOT2 D-Star connecting/disconnecting

wa4cqz
Posts: 9
Joined: Sun Aug 11, 2019 8:34 pm

Re: OpenSPOT2 D-Star connecting/disconnecting

Post by wa4cqz »

Thanks. I had already upped it to 120 on both OS2s so I went to 200. There is no difference. I put them back on 60 and still the same.

Any other ideas?

Thanks again!
Larry

User avatar
HA2NON
SharkRF team
SharkRF team
Posts: 5200
Joined: Fri Mar 25, 2016 3:33 pm
Contact:

Re: OpenSPOT2 D-Star connecting/disconnecting

Post by HA2NON »

Try the following to rule out Wi-Fi connectivity issues:

- Place the openSPOT2 close to the Wi-Fi router.
- Make sure the Wi-Fi bandwith is set to max. 20Mhz in the Wi-Fi router (see explanation here: https://superuser.com/questions/542191/ ... less-speed)
- If it still does not work, try switching Wi-Fi channel on your Wi-Fi router. Only channels 1, 6 or 11 should be used (see explanation here: https://www.metageek.com/training/resou ... -6-11.html)
Norbert "Nonoo" Varga, HA2NON
SharkRF Team

wa4cqz
Posts: 9
Joined: Sun Aug 11, 2019 8:34 pm

Re: OpenSPOT2 D-Star connecting/disconnecting

Post by wa4cqz »

Ok, the bandwidth is fine. The channel was set to Auto so I tried all three suggested channels. They still disconnect. There is no specific interval. It happens at odd intervals. When I first switched from Auto I set it to channel six. It took a while for it to mess up so I had hope 😁. Then it started and disconnected on whatever channel I tried.

It still works perfectly on my MiFi 4G hotspot/router. I just don't know why.

Thanks for sticking with me.
Larry

User avatar
HA2NON
SharkRF team
SharkRF team
Posts: 5200
Joined: Fri Mar 25, 2016 3:33 pm
Contact:

Re: OpenSPOT2 D-Star connecting/disconnecting

Post by HA2NON »

If your Wi-Fi router has any automatic firewall setting then try turning it off temporarily.
Norbert "Nonoo" Varga, HA2NON
SharkRF Team

wa4cqz
Posts: 9
Joined: Sun Aug 11, 2019 8:34 pm

Re: OpenSPOT2 D-Star connecting/disconnecting

Post by wa4cqz »

Firewalls are off and still disconnecting.
Larry

wa4cqz
Posts: 9
Joined: Sun Aug 11, 2019 8:34 pm

Re: OpenSPOT2 D-Star connecting/disconnecting

Post by wa4cqz »

I should have posted this sooner.

Although I did not fix my problem, I did come up with a work-around and it is simple. I created an access point using a Raspberry Pi and connected the openSpot2s to the Pi hotspot. I have had zero problems with disconnects.

Thanks for the help and suggestions.

Larry
Larry

Post Reply