Page 2 of 2

Re: "Jittery" Audio Quality

Posted: Tue Sep 10, 2019 5:58 pm
by VE6SWK
As I have said several times in this thread - Zero dejitter errors. It looks exactly like yours. Top blue line with small squiggles - flat red line at the bottom. invalid seqnum errors (0)

Re: "Jittery" Audio Quality

Posted: Wed Sep 11, 2019 7:43 am
by HA2NON
The local echo service can only record 2.5 seconds when using D-STAR modem mode. Exact length also depends on the used modem mode.

Re: "Jittery" Audio Quality

Posted: Wed Sep 11, 2019 3:25 pm
by VE6SWK
The 2.5 seconds is not in the device's documentation. The D-Star echo test leads to this section of the manual "Note that only about 10 seconds can be recorded and played back by the local echo service."

If it is only 2.5 then it explains the short messages; however, I've had the echo service fail many times - giving the same electronic jittery noise that is also heard when my audio is cutting out. Listen to the echo recording I made and posted earlier in this thread - the third echo test NOTHING is transmitted except for a split second of electronic noise. This happens generally about every 3 to 5 echo tests.

Again, I posted 90 seconds of audio with 19 dropouts. This is typical of listening to D-Star transmissions with the unit I have - I have never gone more then 5 or 6 seconds without a stutter or dropout. No dejitter errors, excellent RF/WIFI connections and have performed several hardware resets plus tried several different frequencies. I still have no explanation for the dropouts heard in the audio I have posted or the intermittent working local echo service. The unit is not working properly.

Re: "Jittery" Audio Quality

Posted: Wed Sep 11, 2019 7:50 pm
by HA2NON
We'll update the manual with the correct information (local echo length depends on the currently used modem mode) when we'll release the next stable firmware. I've assigned your ticket to a colleague who will reply to your previous email.

Re: "Jittery" Audio Quality

Posted: Tue Dec 24, 2019 10:50 am
by EdAtlanta
My echo playback length is less than one second. Not even a complete word. It is very difficult to tell about the quality with such a short playback. This is an OS2 v59 and a Icom ID51a+ on D-Star.
Can the playback be changed to just a little longer?
Thanks.
Ed

Re: "Jittery" Audio Quality

Posted: Tue Dec 24, 2019 11:23 am
by HA2NON
D-STAR local echo length is limited. What you can do is to do a server echo test. Older REF/XRF servers do local echo on module E (example: REF001 module E).

Re: "Jittery" Audio Quality

Posted: Sun Dec 29, 2019 4:59 pm
by Tanker62
So, has this been solved? I'm getting a jittery sound as well sometimes, and it's rather difficult to deal when it eats up some key moments in phrases...

Re: "Jittery" Audio Quality

Posted: Sat Jan 18, 2020 10:17 pm
by anndel
I had the same problem with OP2 and my Icom ID-51A where audio dropped every 4 seconds. It turned out to be the weather alert and when I turned it off, audio streaming is continuous. See this Youtube video on it:

https://www.youtube.com/watch?v=bSfn4pUkm6g

Hopefully this will solve it.