Page 1 of 3

Able to receive but unable to transmit via openSPOT

Posted: Wed Nov 08, 2017 1:56 am
by KC4JES
I own a Motorola XPR 7550e and although I can listen to TGs on my openSPOT and scan the TGs, I'm completely unable to transmit via my openSPOT.

I'm unable to run DMR autocal and I have tried manually changing the DMR demod modes on the modem page without any success. The modem LED never blinks when I press PTT on my radio.

I've updated the firmware, tried older versions of the firmware and I'm even currently running Beta version 131, again without any change. I have also restored my openSPOT to the factory default configuration (this also didn't correct my problem).

Finally, I even had another openSPOT owner/user try and connect via my openSPOT with their radio (after entering their information) and this was also without any success.

I've run out of ideas and would sincerely appreciate any assistance to help me correct this problem and actually be able to use my openSPOT.


Thank you,

KC4JES

Re: Able to listen but unable to transmit via openSPOT

Posted: Wed Nov 08, 2017 9:21 am
by HA2NON
What frequency do you use? Have you tried using other frequencies? Are they in openSPOT's receive/transmit frequency range: 421-458 MHz (JP version: 430-440MHz, TW version: 430-432MHz)?
Have you tried setting RX and TX ref. frequencies in your radio's CPS for the current channel to medium? (If it has that setting).

Re: Able to receive but unable to transmit via openSPOT

Posted: Wed Nov 08, 2017 12:41 pm
by KC4JES
I'm currently set to 446.100000 and I 'have tried several other frequencies within the range of the openSPOT without success.

I didn't see the ability to set RX and TX ref. frequencies in my Motorola CPS for the current channel to medium.

Re: Able to listen but unable to transmit via openSPOT

Posted: Wed Nov 08, 2017 3:04 pm
by HA2NON
Can you please try with the latest beta firmware v131?
Does the modem LED blink red when openSPOT is transmitting (bootup voice announcement for example)?

Re: Able to receive but unable to transmit via openSPOT

Posted: Wed Nov 08, 2017 4:33 pm
by KC4JES
I currently have 131 installed, but it didn't help.

The modem LED does blink red when the openSPOT is transmitting to my radio, (I do get the bootup voice announcement and can hear others speaking once it's connected and there is activity on a TG), but it never blinks when I key the PTT.

Re: Able to listen but unable to transmit via openSPOT

Posted: Wed Nov 08, 2017 4:40 pm
by HA5OGR
Please check the color code in your radio CPS and Openspot setting.

Re: Able to receive but unable to transmit via openSPOT

Posted: Wed Nov 08, 2017 11:08 pm
by KC4JES
Both are set to the same color code.

Even with all of the corrective measures I have tried and those you have suggested, I've never had the modem LED flash when I key the PTT.

I'm starting to think that I may have received a defective openSPOT. :(

Re: Able to receive but unable to transmit via openSPOT

Posted: Thu Nov 09, 2017 8:36 am
by HA2NON
We thoroughly test every unit's RX and TX before shipping, and you wrote that the unit transmits correctly, so I don't think your openSPOT is defective.

Can you please try your openSPOT in C4FM or D-STAR modem modes, or try with another DMR radio?

Re: Able to receive but unable to transmit via openSPOT

Posted: Thu Nov 09, 2017 12:47 pm
by KC4JES
I have no doubt that these are tested and I purchased mine because of the fact that they perform so well.

As I mentioned in my original post, I have had another openSPOT owner take a look at mine to ensure that I didn’t overlook anything and they tested it with their own radio. Regretfully, they were unable to transmit to my openSPOT from their radio as well.

Finally, I tried my radio with their openSPOT and it did allow me to transmit to it.

Any other thoughts?

Re: Able to receive but unable to transmit via openSPOT

Posted: Thu Nov 09, 2017 4:52 pm
by HA2NON
Can you please try your openSPOT in C4FM or D-STAR modem modes?